Prajitura cu mere, gem de prune si mac
Ingrediente:
300 g faina;
125 g margarina;
1 varf cutit sare;
1 pachet drojdie prospata;
100 ml vin alb;
175 gr mac macinat;
3 linguri miere;
50 gr stafide;
50 - 60 gr biscuiti macinati;
250 ml apa;
coaja de lamaie (portocale);
zahar vanilat;
180 gr nuca macinata;
250 gr zahar;
300 - 400 gr mere;
scortisoara;
500 gr dulceata de prune.
Preparare:
Pentru aluat
Se framanta pana obtinem un aluat consistent: 300 gr
faina, 125 gr margarina, 1 lingura de zahar, 1 praf sare, 1 pachet drojdie, 100
ml vin alb, apoi il punem in frigider.
Pentru
umplura de mac:
Punem la fiert 125 ml apa, 15 gr miere si 125 gr
zahar, cand a clocotit luam de pe foc si adaugam peste: 175 gr mac macinat, 10
g stafide, 10 gr biscuiti macinati, coaja de lamaie, zahar vanilat. Amestecam
pana omogenizam compozitia.
Pentru
umplutura de nuca:
urmam aceiasi pasi ca la umplutura de mac dar
folosim urmatoarele: 150 gr nuca macinata, 125 gr zahar, 30 gr biscuiti
macinati 15 gr miere, 15 gr stafide, 125 ml apa, coaja de lamaie, coaja de
portocale, zahar cu vanilie.
Pentru
umplutura de mere:
300 - 400 gr mere, 30 gr stafide, 22 gr nuca
macinata, 20 - 30 gr biscuiti macinati, scortisoara. Merele, le dam pe
razatoare si le amestecam bine cu ingredientele mentionate.
In momentul in care sunt gata umpluturile, scoatem
aluatul din frigider si il impartim in 5 parti egale. Facem cate o foaie din
fiecare parte. Apoi coacem trei foi, timp de 10 minute. Intindem intr-o tava de
tort o foaie de aluat cruda. Peste ea se adauga umplutura de mac. Peste aceasta
punem o foaie coapta si dupa aceea umplutura de nuca. Punem o alta foaie coapta
si un strat de dulceata de prune. Apoi punem ultimul blat copt si umplutura de
mere. Peste umplutura de mere intindem o foaie de aluat cruda. Compozitia o dam
la copt pentru 50 de minute, intr-un cuptor preincalzit la 180 grade.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu